CranioSacraal Therapie

Geniaal door zijn eenvoud

Bewustwording

Ontstaan uit de osteopathie legt CranioSacraal Therapie zich toe op de beweeglijkheid tussen schedel (cranium) en heiligbeen (sacrum). Beide worden heel zacht beroerd met als doel energieblokkades of spanningen op te heffen. Deze behandeling heeft een zeer diepgaande invloed op het lichaam, herstelt die waar nodig en brengt balans en rust in het centrale zenuwstelsel. Je komt in contact met je "innerlijke weten" waardoor je je bewust kan worden van de betekenis van je blokkades. CranioSacraal Therapie helpt je "luisteren" naar je lichaam. Ze is niet-sturend want ze steunt op het zelfgenezend vermogen van je lichaam met als ultieme doel je als mens echt beter in je vel te voelen.


Oorsprong

Andrew T.Still, grondlegger van de osteopathie en William G.Sutherland, baanbreker in de craniale osteopathie ontrafelden proefondervindelijk de functie van de beweeglijkheid van de lichaamsstructuur. De relatie tussen lichaam en geest goot de Amerikaanse arts en osteopaat Dr. John E. Upledger in een praktisch uitvoerbaar concept, eenvoudig in een therapievorm toe te passen. De behandelingsmethode herenigt lichaam en geest in een fysieke-energetische-emotionele communicatie dat op die manier zijn holistische karakter onderschrijft.


Werking

Vanaf ons hoofd tot en met ons heiligbeen zitten onze hersenen en ons ruggemerg in een soort vat gevuld met vocht nl het hersen- en ruggemergvocht. Dit vocht wordt omgeven door het hersenvlies (dura mater) dat de vloeistof tegenhoudt. Het vlies is vastgehecht aan de binnenkant van de schedelbeenderen en vormt de binnenbekleding van de schedel. De schedelbeenderen bewegen voortdurend om de drukwisselingen van de vloeistof op het vat mogelijk te maken. Wanneer de schedelbeenderen het vermogen om te reageren op de drukwisselingen van het craniosacraal systeem verliezen wordt de functie van het systeem aangetast en kunnen er blokkades ontstaan en ziekteverschijnselen optreden.


Grote impact

Het craniosacraal systeem oefent een krachtige invloed uit op het functioneren van het lichaam als geheel. Dit komt doordat het craniosacraal systeem niet alleen de hersenen en het ruggemerg omgeeft maar ook de hypofyse en de pijnappelklier. De hersenen en het ruggemerg zijn min of meer de meesters over het centrale zenuwstelsel. Vandaar de krachtige invloed van het craniosacraal systeem op een groot aantal lichaamsfuncties. (vb op het endocrien systeem en op de hormonen die het afscheidt)


Verhoogt je welzijnskrediet

Je hebt méér energie. Je voelt je gelukkiger. Je bent minder vatbaar voor infecties. Je bent korter en minder lang ziek. Je immuunsysteem wordt versterkt. Stress neemt af. Hormonale balans verbetert. Groter gevoel van welzijn.


Biedt complementaire hulp bij

slaapstoornissen - hoofdpijn/migraine - rugpijn - nek-en schouderklachten - stress - vermoeidheid/CVS/burnout - depressie - angsten - emotionele trauma's - hormonale stoornissen - spijsverteringsklachten - leermoeilijkheden en concentratiestoornissen -
dyslexie - sensorische integratie stoornissen, ...